Tirana ime - Si do ta doja.
Do ta doja te permendej ne Evrope per bukurine e saj, per larmine, per gjallerine e jetes. Te permendej per moshen mesatare te saj, ku mbizoteron rinia me freskine e saj. Por gjithashtu, sic u tha dhe me lart, duhet bere shume pune, duke filluar nga urbanistika, me rruget....zgjerimin dhe shtrimin e tyre. Respektimi i rregullave te qarkullimit. Nje problem shume i madh me duket mua, eshte parkimi i makinave. Ne Tirane po ta krahasosh me perendimin, nuk ka "shtepi te medha parkimi". Me shume perparesi, i eshte dhene discove dhe pub-eve sesa vendit te parkimit te makinave.
Lejet e ndertimit jane akoma ne duar te te korruptuarve. Behet shtesa e pallatit...dhe te merr frymen. S´po pyt njeri per diellin mo...por bllokohen fare penxheret...qe mos kesh mundesi me ajros shtepite. Keto jane ndertimet pa planifikim, qe jane bere ne Tirane.
Gjelberimi eshte ne minimum. Perparesi i eshte dhene mbase vetem pak qendres dhe pjeses se bllokut, ndersa periferite jane pertoke ne kete drejtim. Kaq persa i perket infrastruktures.
Ndersa per sa i perket popullimit...natyrisht dhe une jam kundra popullimit "me te ardhur", megjithate eshte dicka e pashmangshme. Ne shqiptaret jemi vete te shperndare neper bote. Mendo si mund te ndihemi kur te na thone..."Ikni se s´jeni per kete qyteterim" "s´merrni vesh nga jeta" etj etj.
Ndaj ne kete drejtim, kemi te bejme me pyetjen " Sa tolerante jemi ne Tironsit? " Mendoj se jemi shume. Ndryshe nuk ka si shpjegohet ajo dyndje, qe eshte bere keto vitet e fundit. Tironsit kane nje mentalitet modern, tolerant dhe te "ardhurit" duhet te marrin shembull prej tyre. Pikerisht ketu qendron edhe ajo qe te nervozon. Sepse keta " te ardhur".....jane si ato dhite e zgjebosme me bishtin perpjete.
Nje here takova nje goce rastesisht dhe ishte shqiptare. Kur me tha jam nga Tirana, mu be qejfi akoma me shume. Pas 5 minutash muabet, filloi direkt nga tongerlliku. Jo une kshu, ne shkoll te lart, jo me shpi private te rruga Durrsit etj. Une pa te keq e pyeta. Po te mesmen ku e ke bo? Ajo ngeli per nje cast...He, po se kam bo ne Tirane- tha. Po pse mi, ku i thash - (se dhe nga gjuha kishte avancu mire, su merrte vesh)...E kam bo ne Librazh tha...
Ahhhh, i thash...po sa me hapa te shpejte paskeni ec mi. Urime. Por ( ja hodha icik me ironi)....Nuk harrohet vendlindja, sado qe te banosh te rruga Durrsit

, se ti 3 vjet paske qe paske ardh. Kujtojne se shkelen ne asfalt dhe arriten gjithcka. Ndersa ne rrime dhe i vezhgojme. Nje rast tjeter, ishte dhe kjo ngjarja qe permendi hat boy...e hedhjes se vajzes nga ballkoni per nje mesazh dashurie. Ndaj arrijme ne perfundimin qe qyteterimi dhe zhvillimi nuk eshte ceshtje e 4 - 5 vitesh, por nje evolucion qe edukohet prej brezash. Dhe ne Tironsit e kemi kaluar kete faze. Se fundi, do doja qe edhe keta " te ardhur" qofshin nga Jug apo Veri...te edukohen dhe emancipohen, por njehkohesisht te dine te respektojne komshiun perballe qe ka lind ne ate pallat....dhe jo te boj tongerllik, se ka nje makine qe rrezik me e pyt, si di emrin e markes.
E kshu, kshu....se na hype frymezimin me ket ´ teme cuno.... ate negativ dhe pozitiv