Sot është e mërkurë 24/07/2019 09:37
Mirësevjen tek Fanatics' House Mik
Mund të regjistrohesh këtu

Të gjitha oraret janë UTC + 1 orë [ DST ]
 Faqe 2 prej 2 [ 25 postime ]  Shko tek faqja ParaardhĂ«se  1, 2
Autori Mesazh
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 10:36 
Cuna une e lexova me nji fryme se me pelqeu shume. Jam i sigurte qe do ju kenaqe dhe juve. Ja nji nga ato jabanxhit, qe jane rrit brez mas brezi me tironasit e vertete, edhe e kane kuptu thelbin e jetes duke u rrit nen kupolen e miresise se botes T I R O N A S E.

Nga Ardian Klosi

Dialekti si strehë dhe si rezistencë nën shembullin e tironçes


Gjuha jeton pĂ«rmes dialekteve, qĂ« janĂ« limfa e jetĂ«s sĂ« saj. Kjo e vĂ«rtetĂ« megjithatĂ« shpesh harrohet dhe dialektet shihen si njĂ« shfaqje „historike“ dhe e tepĂ«rt, qĂ« njeriut modern nuk i duhet. Sidomos nĂ« kohĂ«n tonĂ« tĂ« globalizimit dhe masmediave dialektet shumĂ«kund janĂ« nĂ« tkurrje dhe shuarje tĂ« plotĂ«. NĂ« rast se, nĂ« globin tonĂ« çdo dy javĂ« shuhet njĂ« gjuhĂ«, sikundĂ«r e nxirrte njĂ« studim amerikan i para disa muajve, dialektet mund qĂ« ndoshta treten dita-ditĂ«s.E prapĂ«seprapĂ« askush nuk mund tĂ« thotĂ« se ka rĂ«nĂ« kambana e dialekteve ose tĂ« folmeve tĂ« veçanta dhe se njeriu modern nuk do t’i rikthehet edhe nĂ« kĂ«tĂ« pikĂ« asaj çka i kanĂ« lĂ«nĂ« trashĂ«gim shekujt. NĂ« shtjellimet e mĂ«poshtme dukuria do tĂ« vrojtohet nĂ« shembullin konkret tĂ« dialektit tĂ« TiranĂ«s: Si ka jetuar e mbijetuar ai, ç’e ardhme e pret vallĂ«? NĂ« hartĂ«n dialektore tĂ« ShqipĂ«risĂ« Tirana me fshatrat e saj bĂ«n pjesĂ« nĂ« tĂ« folmet e gegĂ«rishtes jugperĂ«ndimore, dmth. nĂ« njĂ« zonĂ« qĂ« pĂ«rfshin ç’pĂ«rmbledh trekĂ«ndĂ«shi DurrĂ«s-Elbasan-bregdet. Por edhe brenda kĂ«saj zone Tirana ka veçantitĂ« e saj gjuhĂ«sore, tĂ« cilat kĂ«tu nuk Ă«shtĂ« vendi t’i rendisim me hollĂ«si, por megjithatĂ« ndoshta pĂ«r t’i cekur ato mĂ« kryesoret, ato qĂ« japin tingĂ«llimin e vĂ«rtetĂ« ‚tironas’.Ashtu si shumica e dialekteve tĂ« gegĂ«rishtes edhe e folmja e TiranĂ«s ka zanore tĂ« gjata, tĂ« mesme e tĂ« shkurtra, ka zanore hundore, i asimilon tingujt mb, nd, ngj nĂ« m, n, nj (mĂąjta, nava, njita etj.), grupin va e bĂ«n vo (voj, vorr, votĂ«r), pĂ«rdor infinitin e tipit me shku, me punu, formĂ«n e pakryer tĂ« foljeve e ndĂ«rton me sh: merrsha, bojsha etj. KĂ«tyre do t’i shtonim disa veçori, qĂ« janĂ« tipike ‚tironçe’: Zanorja a e theksuar bĂ«het ĂŽ: dhĂŽnri, fullĂŽnza, kom mor, moca, kurse a-ja e patheksuar shpesh del si o: gamori, damotja, aborri (Kur ishim fĂ«mijĂ« tregonim edhe kĂ«tĂ« anekdotĂ«: MĂ«suesi tironas u thotĂ« nxĂ«nĂ«sve: „Sot, tĂ« dashun nxonĂ«s, do morim gĂ«rmĂ«n O. PĂ«rsrisni bashkĂ« me mu: As-mo-ni-„ – fjala ishte pĂ«r Osmanin); diftongjet ue, ye, ie zakonisht janĂ« tkurrur nĂ« u:, y:, i:, duke u zgjatur kĂ«to zanore: gru, ftu, kryt, t’lyn, mill, qill, dill. Zanorja Ă« kur Ă«shtĂ« e patheksuar shumĂ« shpesh nuk dĂ«gjohet: kpuc, knet, shnet, gzim, klysh etj. FjalĂ«t me burim turk theksohen nĂ« rrokjen e parafundit: pĂĄre, kĂĄfe, xhĂĄde, budĂĄllĂ«, bakllĂĄvĂ«, ndĂ«rsa disa fjalĂ« tĂ« tjera e marrin theksin nĂ« fund: kaqĂ­, aqĂ­, gadĂ­ etj.Ndoshta edhe kĂ«to pak karakteristika mjaftojnĂ« pĂ«r tĂ« krijuar pĂ«rfytyrimin e sĂ« folmes origjinale tironase, ku dallon nĂ« radhĂ« tĂ« parĂ« hundorĂ«sia dhe ndĂ«rrimet zanore qĂ« pĂ«rmendĂ«m. PĂ«rfytyroni qĂ« njĂ« fjali e gjuhĂ«s letrare si: „Ku t’i fshihem babait se mĂ« hĂ«ngri macja bakllavanĂ«â€œ nĂ« tironçe do tĂ« tingĂ«llonte: „Ku me iu mçef babs se m’hĂŽngri moca bakllavĂ«n“ dhe e keni marrĂ« aromĂ«n e veçantĂ« tĂ« kĂ«tij dialekti. ËshtĂ« interesante tĂ« vihet re, sidomos me kalimin e tingullit hundor Ăą nĂ« ĂŽ, se tironçja afron mĂ« shumĂ« pikĂ«risht me skajin tjetĂ«r tĂ« tĂ« folmeve gege, me kosovarishten.Por flasim gjithmonĂ« pĂ«r hartĂ«n dialektore tĂ« ShqipĂ«risĂ« dhe njĂ« gjendje qĂ« mbizotĂ«ronte nĂ« TiranĂ«n para 1944-s. Deri nĂ« atĂ« kohĂ«, nĂ« dekadat e para tĂ« shtetit shqiptar, e folmja tironase u zgjerua dhe u bĂ« mbisunduese nĂ« kryeqytetin e ri tĂ« ShqipĂ«risĂ«; kjo pĂ«r dy arsye: mĂ«njanĂ« u zgjerua jeta tregtare dhe ajo e zanatçinjve, sidomos me Pazarin e VjetĂ«r; sĂ« dyti, gjuhĂ« zyrtare e ShqipĂ«risĂ« ishte vendosur qĂ« nĂ« vitin 1918, me KomisinĂ« Letrare tĂ« ShkodrĂ«s gegĂ«rishtja jugore, konkretisht elbasanishtja, qĂ« duke mos qenĂ« larg tironçes ndihmoi qĂ« kjo e folme tĂ« mos humbte asgjĂ« nga karakteri i saj i mirĂ«filltĂ«.Natyrisht qĂ« vendosja e pushtetit komunist mbas 1944-s do tĂ« ndryshonte shumĂ« gjĂ«ra nĂ« tĂ« folmet e TiranĂ«s, sikurse ndryshoi nĂ« gjuhĂ«n zyrtare tĂ« saj dhe tĂ« gjithĂ« ShqipĂ«risĂ«. Dihet se toskĂ«rishtja u bĂ« menjĂ«herĂ« mbisunduese, ngaqĂ« edhe shumica e brigadave partizane dhe e udhĂ«heqĂ«sve komunistĂ« vinin prej Jugut tĂ« ShqipĂ«risĂ«. NĂ« vitin 1972 gjuhĂ« standarde e ShqipĂ«risĂ« u vendos toskĂ«rishtja me disa ndryshime tĂ« vogla njĂ«suese, duke u ndaluar njĂ«kohĂ«sisht shkrimi dhe pĂ«rdorimi publik i varianteve gege. NĂ« TiranĂ« erdhĂ«n e u vendosĂ«n shumĂ« familje nga gjithĂ« ShqipĂ«ria, por kryesisht nga qytetet dhe fshatrat e jugut, si tĂ« zonĂ«s sĂ« VlorĂ«s, GjirokastrĂ«s, Korçës etj. Nga ana tjetĂ«r armiqĂ«simi me JugosllavinĂ« dhe izolimi gjithmonĂ« e mĂ« i madh i ShqipĂ«risĂ« bĂ«nĂ« qĂ« Tirana tĂ« mos ketĂ« mĂ« asnjĂ« lloj komunikimi me KosovĂ«n dhe MaqedoninĂ«, ku dhe ishte pĂ«rqĂ«ndruar popullata mĂ« e madhe qĂ« fliste dialekte tĂ« ngjashme me ato tĂ« zonĂ«s sĂ« TiranĂ«s. TĂ« gjithĂ« kĂ«ta faktorĂ« bĂ«nĂ« qĂ« tĂ« ndryshojnĂ« katĂ«cipĂ«risht raportet dialektore dhe raporti i sĂ« folmes vendase me gjuhĂ«n zyrtare nĂ« kryeqytet.MirĂ«po gjuha dhe dialektet e saj janĂ« njĂ«si tĂ« qĂ«ndrueshme dhe njĂ«kohĂ«sisht kryeneçe. Nuk e mbaj mend tani se kush njeri i shquar e ka thĂ«nĂ«: gjuha Ă«shtĂ« si njĂ« shtĂ«pi, njĂ« strehĂ« e jona. Aty ndihemi mirĂ«, brenda saj lĂ«vizim lirshĂ«m, ndiejmĂ«, pĂ«rçojmĂ« e shijojmĂ« tĂ« gjitha nuancat e jetĂ«s. Kjo Ă«shtĂ« dhe arsyeja qĂ« edhe nĂ« vendet mĂ« tĂ« qytetĂ«ruara, megjithĂ« zhvillimin marramendĂ«s informatik-masmedial, dialektet vijojnĂ« tĂ« ruhen krahas gjuhĂ«ve zyrtare. Merrni edhe vetĂ«m shembullin e ZvicrĂ«s, ku ‚Schwitzerdutsch’ ka gati statusin e njĂ« dialekti kombĂ«tar. Kur studjoja nĂ« vitet ’80 univesitetin e Insbrukut nĂ« Austri mĂ« dukej nĂ« fillim gati e pabesueshme qĂ« njĂ« pjesĂ« e studentĂ«ve pĂ«rdornin nĂ« seminare tĂ« folurĂ«n tiroleze. MĂ« ngjante ky dialekt disi i pagdhendur dhe fshatar, me tingujt e tij grykorĂ«, sikur nuk ishte i aftĂ« tĂ« pĂ«rçonte dije shkencore. Por dalĂ«ngadalĂ« dĂ«gjova qĂ« e pĂ«rdornin edhe njĂ« pjesĂ« e profesorĂ«ve dhe kuptova se ai dialekt ishte jo vetĂ«m shtĂ«pi dhe strehĂ« pĂ«r gjithĂ« ata djem e vajza tĂ« reja, si dhe pĂ«r shkencĂ«tarĂ« tĂ« njĂ« rangu botĂ«ror, por edhe njĂ«farĂ« rezistence ndaj hegjemonisĂ« sĂ« gjuhĂ«s sĂ« madhe gjermane, ashtu siç flitet nga stacionet ZDF e ARD ose shkruhet nga „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ dhe „Der Spiegel“.NĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« pandĂ«rgjegjshme, por kĂ«mbĂ«ngulĂ«se dhe depĂ«rtuese, gjatĂ« gjithĂ« periudhĂ«s sĂ« diktaturĂ«s tironçja pĂ«rbĂ«ri mĂ«nyrĂ«n kryesore tĂ« mbijetesĂ«s sĂ« shpirtit tironas, tĂ« gjithĂ« atyre shtresave artizanĂ«sh, zanatçinjsh, tregtarĂ«sh, kafexhinjsh a kopshtarĂ«sh, qĂ« nuk pranonin tĂ« asfiksoheshin dhe vdisnin nĂ«n peshĂ«n e aparatit, i cili kĂ«rkonte „krijimin e njeriut tĂ« ri“ - ashtu siç u shkatĂ«rrua dhe vdiq Pazari i tyre i VjetĂ«r ose rruga e Barrikadave. Tironçja vazhdonte tĂ« flitej jo vetĂ«m te Pazari i Ri dhe nĂ« kafenetĂ« tironase, te “Tymi”, te „Derri“ e te “Postiqja”, jo vetĂ«m nĂ« dy stadiumet dhe te Pallati i Sportit, por ajo flitej edhe nĂ«pĂ«r takime, nĂ« bulevard dhe lulishtet e mĂ«dha tĂ« kryeqytetit, ku njerĂ«zit haheshin pĂ«r sport ose vinin baste fshehurazi. Tironçja flitej jo vetĂ«m nga tironasit denbabaden (me pus dhe carac nĂ« oborr), por pĂ«r çudi edhe nga shumĂ« tĂ« rinj, prindĂ«t e tĂ« cilĂ«ve vinin prej qyteteve tĂ« Jugut ose Veriut tĂ« ShqipĂ«risĂ«. Tironçe flisnin pikĂ«sĂ«pari gati tĂ« gjithĂ« tifozĂ«t e „17 NĂ«ntorit“, qĂ« ishte ekipi mĂ« i mirĂ« i kryeqytetit dhe i ShqipĂ«risĂ«, edhe pse „lart“ nuk e donin shumĂ« (tĂ« gjithĂ« udhĂ«heqĂ«sit e atĂ«hershĂ«m ishin ose me „Partizanin“ ose me „Dinamon) dhe nuk linin rast pa e dĂ«mtuar, duke i marrĂ« nganjĂ«herĂ« lojtarĂ«t e mirĂ« pĂ«r ekipet e „tyre“ ose duke mos i lĂ«nĂ« tĂ« dalin jashtĂ« shtetit futbollistĂ«t „me biografi tĂ« keqe“. MirĂ«po me biografi jo tĂ« mirĂ« ishin shumica e atyre futbollistĂ«ve, pĂ«r arsye se vinin nga familjet e zanatçinjve ose tregtarĂ«ve jokomunistĂ« tironas: e pra shihet se si rreth klubit „17 NĂ«ntori“ erdh e u mbodh njĂ«farĂ« rezistence e heshtur, ku tifozllĂ«ku kundĂ«r ekipeve tĂ« UshtrisĂ« Popullore ose Sigurimit tĂ« Shtetit ishte po aq i rĂ«ndĂ«sishĂ«m sa edhe kryerja e kĂ«tij tifozllĂ«ku nĂ« dialektin mĂ« tĂ« skajshĂ«m tironas. MegjithatĂ«, pĂ«r hir tĂ« sĂ« vĂ«rtetĂ«s, duhet thĂ«nĂ« se tiranasit kanĂ« qenĂ« e janĂ« nĂ« pĂ«rgjithĂ«si njĂ« popull i butĂ«, qĂ« shohin pikĂ«sĂ«pari kopshtin e tyre, rakinĂ« qĂ« duhet ta nxjerrin sa mĂ« tĂ« mirĂ« dhe muhabetin e shtruar. Nuk ishin pra, bie fjala, aq kokĂ«fortĂ« e kryengritĂ«s sa shkodranĂ«t, banorĂ«t e njĂ« qyteti me histori shumĂ« mĂ« tĂ« vjetĂ«r e qĂ« ishte goditur kulturalisht nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« shumĂ« mĂ« tĂ« tmerrshme sesa Tirana.NdĂ«rkohĂ« kishte marrĂ« hov gjuha letrare, nĂ«pĂ«rmjet shtypit, botimeve, radios e mĂ« vonĂ« televizionit. Me shtimin e shkollave tĂ« mesme dhe studentĂ«ve universitarĂ«, u rĂ«ndua ana tjetĂ«r e peshores gjuhĂ«sore, duke u krijuar, krahas ngjyrimeve lokale qĂ« vinin prej zonash tĂ« tjera, njĂ« gjuhĂ« standarde gjithmonĂ« e me mĂ« neutrale nga ana dialektore, njĂ« proces qĂ« ndodh thuajse nĂ« tĂ« gjitha vendet qĂ« hyjnĂ« nĂ« rrugĂ«n e qytetĂ«rimit. VetĂ«m se ky mbisundim i „gjuhĂ«s sĂ« kulturuar“ bĂ«ri qĂ« tironçja ta ndjejĂ« veten gjithmonĂ« e mĂ« tĂ« zmbrapsur e tĂ« diskriminuar, si zhargon i njĂ« rruge „pa nivel“. NĂ« publik ajo s’pĂ«rdorej asnjĂ«herĂ«, e shumta nĂ« ndonjĂ« skeç estrade dhe te komedia e mrekullueshme „Prefekti“, qĂ« krijonin tĂ« gjitha sĂ« bashku idenĂ« e njĂ« gjuhe tĂ« njerĂ«zve tĂ« pakĂ«nduar. Natyrisht qĂ« kjo gjĂ« u vinte pĂ«r mbarĂ« udhĂ«heqĂ«sve dhe personazheve tĂ« tjerĂ« qĂ« bĂ«nin politikĂ«n gjuhĂ«sore-kulturore nĂ« ShqipĂ«ri; ata kishin arritur tĂ« degradonin nĂ« gjuhĂ« estrade edhe variante me njĂ« histori shumĂ« mĂ« tĂ« madhe shkrimi, siç ishte shkodranishtja, e jo mĂ« tĂ« shqetĂ«soheshin pĂ«r margjinalizimin e tironçes.KarakteristikĂ« e gjithĂ« zhvillimeve demografike-kulturore, ku hyjnĂ« edhe zhvillimet gjuhĂ«sore, nĂ« ShqipĂ«rinĂ« e pas vitit 90 Ă«shtĂ« gjendja e pakontrolluar, shpesh anarqike. KĂ«to zhvillime pĂ«rfshinĂ« nĂ« radhĂ« tĂ« parĂ« TiranĂ«n, ku erdhĂ«n e u vendosĂ«n banorĂ« tĂ« shumtĂ«, sidomos nga Verilindja e ShqipĂ«risĂ«, por edhe nga zonat e Jugut, qĂ« shpĂ«rnguleshin herĂ«-herĂ« si fshatra ose fise tĂ« tĂ«ra nĂ« rrethinat e kryeqytetit. NĂ« pikĂ«pamje gjuhĂ«sore kjo bĂ«ri qĂ« dikotomisĂ« tradicionale gjuhĂ« e kulturĂ«s-tironçe, kryeqytetit t’i shtoheshin njĂ« numĂ«r dialektesh ose gjysmĂ«-dialektesh; nga ana tjetĂ«r fuqizimi i masmediave ka bĂ«rĂ« qĂ« shqipja standarde, me gjithĂ« gabimet e shumta dhe vĂ«rshimin e fjalĂ«ve tĂ« huaja nga italishtja dhe anglishtja, tĂ« depĂ«rtojĂ« pĂ«rherĂ« e mĂ« thellĂ« nĂ« masat e banorĂ«ve qĂ« thuajse janĂ« trefishuar nĂ« vetĂ«m dymbĂ«dhjetĂ« vjet. TingĂ«llimi i veçantĂ« tironas prapĂ«seprapĂ« nuk ka humbur. Ndoshta nĂ« brumin e vet mĂ« origjinal atĂ« mund ta dĂ«gjosh vetĂ«m nga njerĂ«z tĂ« moshuar qĂ« vijnĂ« kryesisht prej fshatrash pĂ«rreth. Por – dhe kjo Ă«shtĂ« e habitshme – tironçen vazhdojnĂ« ta bĂ«jnĂ« tĂ« vetĂ«n edhe tĂ« rinj qĂ« vijnĂ« prej trevash tĂ« tjera tĂ« ShqipĂ«risĂ«, sidomos nĂ«pĂ«r kantieret e ndĂ«rtimit, nĂ« dyqanet e kafenetĂ« e shumta qĂ« u hapĂ«n prej 1991-shit e kĂ«ndej.Me sa duket Ă«shtĂ« njĂ« tharm i fortĂ« qĂ« s’ka pĂ«r tĂ« vdekur asnjĂ«herĂ«. Aq mĂ« shumĂ« kur njerĂ«zit ta kuptojnĂ« dalĂ«ngadalĂ« se pĂ«rdorimi i njĂ« dialekti nuk tregon as prapambetje e as injorancĂ«, por mbart jetĂ« dhe ngrohtĂ«si njerĂ«zore si shumĂ«pak tjetĂ«r gjĂ« e kĂ«saj bote.


  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 12:23 
Fanatic
Ikona vetjake antarit

Antarësuar: e mërkurë 05/11/2003 13:20
Poste: 787
Vendndodhja: Tirane
16_Gusht, faleminerit qi na e ke pru ket shkrim ktu.
Ket robin s'e kom pas e s'e kom fort qejf, mirpo m'duhet me pranu se ka bo nji pun t'mir me ket shkrim._________________
Tifoz Bardhe & Blu deri sa te vdes

Imazh
Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 15:28 
Fanatic
Ikona vetjake antarit

Antarësuar: e djelë 01/08/2004 13:52
Poste: 912
Vendndodhja: Vorri Bomit
prap komunist ngelet_________________
Tifoz i Tironës nuk bëhesh, lind!
Gjaku yt është ndryshe nga ai i të tjerëve: nuk ka rruaza të kuqe por vetëm të Bardha dhe Blu!
Ti lind kampion, nuk ke nevojë të bëhesh!
Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 15:52 
Tifoz i Vjeter

Antarësuar: e shtunë 17/09/2005 17:59
Poste: 248
](Kur ishim fëmijë tregonim edhe këtë anekdotë: Mësuesi tironas u thotë nxënësve: Ăąâ‚ŹĆŸSot, të dashun nxonës, do morim gërmën O. Përsrisni bashkë me mu: As-mo-ni-Ăąâ‚ŹĆŸ ñ€“ fjala ishte për Osmanin);

ah sa kom qesh sa kom qesh kjo ishte e modhe


Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 16:58 
Gjak BardheBlu
Ikona vetjake antarit

Antarësuar: e mërkurë 19/07/2006 00:29
Poste: 4084
Vendndodhja: Ne Tironen e ondrrave!
who_cares shkroi:
prap komunist ngeletMyth....çumçakiz qe myth çumçakiz metet!_________________
Tirona quarens intellectum - Tirona ka nevoje per intelekt!

Tirona ubi maior, minor cessat - Ku ndigjohet e modhja Tiron, te tjeret duhet t'a mbyllin (gojen)!
Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 20:19 
Normale qe s'e kena qef... Po shkrimin vetem nji qe njef Tironen tamom mund ta bote. Panvarsisht ideve politike, ai e ka tregu mjaft qart si ka qene osht situata.


  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e enjte 22/01/2009 23:45 
Fanatic
Ikona vetjake antarit

Antarësuar: e mërkurë 22/10/2008 02:10
Poste: 1038
Vendndodhja: Tirona
Them ta bojm gjuh zyrtare!


Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit:
PostPostuar: e premte 23/01/2009 01:13 
Gjak BardheBlu
Ikona vetjake antarit

Antarësuar: e premte 05/03/2004 18:33
Poste: 1318
Vendndodhja: Te Cepi Tironës
lanti shkroi:
](Kur ishim fëmijë tregonim edhe këtë anekdotë: Mësuesi tironas u thotë nxënësve: Ăąâ‚ŹĆŸSot, të dashun nxonës, do morim gërmën O. Përsrisni bashkë me mu: As-mo-ni-Ăąâ‚ŹĆŸ ñ€“ fjala ishte për Osmanin);

ah sa kom qesh sa kom qesh kjo ishte e modhe:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:_________________
... AVE TIRONA !!! TIRONASIT TE SALUTANT ...
Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit: Re: Dialekti Tirones
PostPostuar: e premte 10/09/2010 15:14 
Tifoz i Ri

Antarësuar: e shtunë 28/08/2010 01:57
Poste: 11
kARIOLL = KREVAT
CULE = DYSHEK
QURI = DHOME QE U BOTE T'LYNI
(disa nga fjalet, qe perdorte Ija teme)


Jo në linjë
 Profili  
 
 Subjekti i postimit: Re:
PostPostuar: e djelĂ« 19/09/2010 11:41 
Ultras
Ikona vetjake antarit

Antarësuar: e shtunë 14/11/2009 15:09
Poste: 107
16_Gusht shkroi:

Nga Ardian Klosi

Dialekti si strehë dhe si rezistencë nën shembullin e tironçes


Nuk e mbaj mend tani se kush njeri i shquar e ka thënë: gjuha është si një shtëpi, një strehë e jona. Aty ndihemi mirë, brenda saj lëvizim lirshëm, ndiejmë, përçojmë e shijojmë të gjitha nuancat e jetës.


-Te folurit ne nje dialekt tjeter , ose te folurit ne gjuh standarte , aty ku nuk esht nevoja , esht mohim qe i behet dialektit . Tregon inferioritet qe indivite mbart brenda vetes .
Dialekti eshtë kultur , identitet dhe pasuri kombëtare . Ato duen ruajtur . Dhe ruajtja me e mire e tyre esht e folura ne jeten e perditshme . Bisedat ne rrethe Shoqerore dhe familjare ....(Vazhdon)

Umberto Eco_________________
Ave NOLTMADHNIA . Ave TIRONA.
Shpirti , gjaku , zemra jone.
Jo në linjë
 Profili  
 
Trego postimet nga i fundit:  Rendit pĂ«r nga  
 Faqe 2 prej 2 [ 25 postime ]  Shko tek faqja ParaardhĂ«se  1, 2

Të gjitha oraret janë UTC + 1 orë [ DST ]


Kush është në linjë

Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar të regjistruar dhe 1 vizitor


Nuk mund të hapni tema të reja
Nuk mund të postoni përgjigje
Nuk mund të modifikoni postimet tuaja
Nuk mund të fshini postimet tuaja
Nuk mund të bashkëngjisni skedarë

Kërko për:
Kalo tek:  

cron